Hallonsås
2 dl frysta hallon
0,5 dl vitt vin
2 msk råsocker
4 stjärnanis
1 liten bit kanel eller 1 tsk kanel
¼ vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
Koka ihop allting och låt det sjuda/koka svagt i 10 min. Tryck in det i huvudet.
0,5 dl vitt vin
2 msk råsocker
4 stjärnanis
1 liten bit kanel eller 1 tsk kanel
¼ vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
Koka ihop allting och låt det sjuda/koka svagt i 10 min. Tryck in det i huvudet.
Tikka Masala
Kycklingmarinad
2 dl yoghurt
1 msk citronsaft
4 g färsk ingefära
1 tsk malen kummin
3/4 tsk kanel
½-1 tsk cayenne
½-1 tsk svartpeppar
½ msk salt
1 msk smör
1 färsk chili
½-1 tsk malen kummin
½-1 tsk paprikapulver
1 burk tomatkross
1 tsk salt
2 dl grädde
10 g färsk koriander
1 vitlöksklyfta
Kycklingfilé
Grillspett
Blanda ihop marinaden, hacka kycklingen i lagom stora munsbitar och lägg i marinaden med lock över i minst en timme.
Grilla kycklingen på spett, ca 5 min per sida. Häll ut marinaden.
Smält smöret och bryn chilin och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt övriga kryddor och därefter tomatkross och grädde. Sjud på lagom värme tills såsen tjocknar, ca 20 min. Lägg i den grillade kycklingen, och sjud i ytterligare 10 min.
Funnet här.
2 dl yoghurt
1 msk citronsaft
4 g färsk ingefära
1 tsk malen kummin
3/4 tsk kanel
½-1 tsk cayenne
½-1 tsk svartpeppar
½ msk salt
1 msk smör
1 färsk chili
½-1 tsk malen kummin
½-1 tsk paprikapulver
1 burk tomatkross
1 tsk salt
2 dl grädde
10 g färsk koriander
1 vitlöksklyfta
Kycklingfilé
Grillspett
Blanda ihop marinaden, hacka kycklingen i lagom stora munsbitar och lägg i marinaden med lock över i minst en timme.
Grilla kycklingen på spett, ca 5 min per sida. Häll ut marinaden.
Smält smöret och bryn chilin och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt övriga kryddor och därefter tomatkross och grädde. Sjud på lagom värme tills såsen tjocknar, ca 20 min. Lägg i den grillade kycklingen, och sjud i ytterligare 10 min.
Funnet här.
Lakritsfudge
En fudge som är god, söt och har en smak av lakrits. Den smälter på tungan.
Tid: 1 ½-2 timmar
Svårighetsgrad: medel
Antal portioner: ca 20-40, beror på hur stora bitar man skär.
Laktosfri: nej
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk lakritssirap
Gör så här:
- Rör ihop grädde och strösocker i en vid kastrull och koka upp
- Rör då och då.
- Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C, använd termometer
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, vaniljsocker och lakritssirap.
- Rör kraftigt till smöret smält.
- Häll smeten i formen.
- Ställ kallt för att stelna.
- Ta upp fudgen på en skärbräda och skär i bitar
- Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.
Dah Makhani
Ingredients
1/3 cup urad (whole black lentil)
1/3 cup urad (whole black lentil)
1/2 tbsp chana dal (split bengal gram)
1/2 tbsp rajma (kidney beans)
1/2 onion
12 1/2 mm (1") piece of ginger (adrak)
2 pcs green chillies
1/2 tomato
1/8 cup fresh cream
1/8 cup curds (dahi)
1/4 tsp chilli powder
1/4 tsp turmeric powder (haldi)
1/2 tsp cumin seeds (jeera)
1 tbsp ghee
salt to taste
Method
- Soak the gram dal and rajma for 5 hours.
- Chop the green chillies, ginger, onion and tomato.
- Put the urad dal, gram dal and rajma in a vessel, add 2 teacups of water and cook in a pressure cooker.
- Mash very well with a big spoon and boil again for 20 mintures.
- Add the curds and cream to the cooked dal.
- Heat the ghee in a vessel and fry the onion, chillies, ginger and cumin seeds for 2 minutes.
- Add the tomato, turmeric powder and chilli powder. Fry again for 2 minutes.
- Add the dal and salt and cook for a few minutes.
Hamburgerbröd, 8 st
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön
Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
Lägg bullarna på bakplåtspapprad plåt, men lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna under bakduk.
Flygande Jakob
3 filéer kyckling
2 st bananer
1,5 dl vispgrädde
1 pkt tomatkross som får koka ner i volym + chili
1 pkt bacon
jordnötter efter behag
Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp kycklingen i lagom stora bitar och bryn dem. När tomatsåsen kokat till lagom konsistens, häll i grädden och låt det koka en stund till. Tillsätt kycklingen och jordnötter och rör runt en stund, häll sedan hälften i en ugnssäker form. Skiva bananerna och lägg ett lager i formen, sedan resten av kycklingröran ovanpå.
2 st bananer
1,5 dl vispgrädde
1 pkt tomatkross som får koka ner i volym + chili
1 pkt bacon
jordnötter efter behag
Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp kycklingen i lagom stora bitar och bryn dem. När tomatsåsen kokat till lagom konsistens, häll i grädden och låt det koka en stund till. Tillsätt kycklingen och jordnötter och rör runt en stund, häll sedan hälften i en ugnssäker form. Skiva bananerna och lägg ett lager i formen, sedan resten av kycklingröran ovanpå.
Stek baconet krispigt medan kycklingen står i ugnen i ca 20 min, strö det sedan överst innan servering.
Kanelbullar med surdeg
Allt blir godare med surdeg. Funnet här.
5 dl mjölk
30 gram jäst för söta degar
50 gram vetesurdeg
2 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk kardemumma (mortlad eller malen efter tycke och smak)
1 nypa salt
1100 gram vetemjöl
Fyllning:
200 gram rumstempererat smör.
200 gram socker
Kanel
Penling:
1 vispat ägg
Rörsocker
Så här gjorde jag:
1. Lös jästen i mjölken (ej kylskåskall) och blanda i alla andra ingredienser.
2. Arbeta degen i assistenten 7-8 minuter.
3. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 * 40 centimeter.
4. Blanda fyllningen och bred på hela degen och strö över kanel. Vik degens långsidor i tre delar in mot mitten. Kavla försiktigt ut till ca 25 cm.
5. Skär degen i 1,5 cm breda remsor. Jag använder pizzaskäraren. Snurra ihop till en knut.
6. Jäs bullarna ca 2 timmar under bakduk.
7. Pensla bullarna med ägg och strö över lite rörsocker.
7. Värm ugnen till 220 grader. Sänk till 200 direkt när bullarna sätts in.
8. Grädda ca 15 minuter. Passa så att färgen blir lagom!
5 dl mjölk
30 gram jäst för söta degar
50 gram vetesurdeg
2 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk kardemumma (mortlad eller malen efter tycke och smak)
1 nypa salt
1100 gram vetemjöl
Fyllning:
200 gram rumstempererat smör.
200 gram socker
Kanel
Penling:
1 vispat ägg
Rörsocker
Så här gjorde jag:
1. Lös jästen i mjölken (ej kylskåskall) och blanda i alla andra ingredienser.
2. Arbeta degen i assistenten 7-8 minuter.
3. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 * 40 centimeter.
4. Blanda fyllningen och bred på hela degen och strö över kanel. Vik degens långsidor i tre delar in mot mitten. Kavla försiktigt ut till ca 25 cm.
5. Skär degen i 1,5 cm breda remsor. Jag använder pizzaskäraren. Snurra ihop till en knut.
6. Jäs bullarna ca 2 timmar under bakduk.
7. Pensla bullarna med ägg och strö över lite rörsocker.
7. Värm ugnen till 220 grader. Sänk till 200 direkt när bullarna sätts in.
8. Grädda ca 15 minuter. Passa så att färgen blir lagom!
Naan
Ingredienser:
- 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 msk olja
- 2 tsk honung eller socker
- 1 ägg
- Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja
Tillagning:
- Smula ner jästen i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.
- Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
- Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
- Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
- Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
- Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
- Värm en stekpanna eller sätt på ugnen på 250 grader.
- Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
- Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
- Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
- Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.
Palak Paneer
3 l standardmjölk
2,5 dl matyoghurt
saft från en citron
2 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.
LCHF-kex - UTAN linfrön!
Äntligen, har saknat något kex- eller snarare chipssubstitut som inte smakar så mycket i sig själv, så att man kan dippa det i något najs utan att frö- eller ostsmak tar över helt. Framför allt innehåller alla kexrecept jag hittat innan linfrön, och jag gillar inte alls smaken på dem. Men nu så! Tacksamt lånat härifrån.
4.5 dl mandelmjöl
2.5 dl riven ost (parmesan, gouda... någon du gillar bara)
1 tsk bakpulver
Valfri smaksättning (Jag tog färsk basilika, originalreceptet innehöll även en pressad vitlöksklyfta. Man kan säkert även ta det åt det söta håller med vaniljpulver, kanel eller så.)
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 msk vatten
Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna, sedan resten. Lättast att knåda med händerna tyckte jag. Ut med det på en plåt med bakplåtspapper, och det lättaste sättet att få det tunt är nog att lägga ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och sedan kavla. Du vinner på att få smeten tunn eftersom kexen blir mycket krispigare då.
Grädda i ca 15 min (håll koll!) i 175 grader.
4.5 dl mandelmjöl
2.5 dl riven ost (parmesan, gouda... någon du gillar bara)
1 tsk bakpulver
Valfri smaksättning (Jag tog färsk basilika, originalreceptet innehöll även en pressad vitlöksklyfta. Man kan säkert även ta det åt det söta håller med vaniljpulver, kanel eller så.)
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 msk vatten
Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna, sedan resten. Lättast att knåda med händerna tyckte jag. Ut med det på en plåt med bakplåtspapper, och det lättaste sättet att få det tunt är nog att lägga ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och sedan kavla. Du vinner på att få smeten tunn eftersom kexen blir mycket krispigare då.
Grädda i ca 15 min (håll koll!) i 175 grader.
Kolakakor aka sirapsbröd
200 g margarin
2½ dl strösocker
1½ dl sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6 längder, 175-200 grader, 8-10 min
Chokladbollar utan twist
200g margarin
5 matskedar kakao
2dl socker
6dl havregryn
2 teskedar vaniljsocker
(1 matsked kaffe)
Blanna. Ed.
5 matskedar kakao
2dl socker
6dl havregryn
2 teskedar vaniljsocker
(1 matsked kaffe)
Blanna. Ed.
Birkabullar
5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 ½ msk kallt smör
½ pkt jäst, 25 g
1½ dl mjölk
1 ägg
75 g mjukt smör
1 ägg till pensling
ca ½ dl vallmofrön
Blanda mjöl och socker. Smula ner smöret, det som är 1½ msk alltså. Det andra smöret kan du ställa fram så att det blir rumstempererat. Vispa ut jästen med kall mjölk, knäck i ett ägg och vispa med. Sätt igång matberedaren och häll i vätskan under tiden den kör. När det blivit en go deg stänger du av och låter den jäsa till dubbel storlek. När den jäst klar, lägg upp degen på ett bakbord, eller på din diskbänk :) och kavla ut den till den är ca 25 x 55 cm, inte så otroligt noga. bred smör på en tredjedel av degen, vik in den smörade kanten, bred smör på den invikta kanten och vik in den också, så degen är tredubbel. Kavla ut lite lätt åt sidorna så att degen blir lite längre. Skär i 16 bitar (fast jag fick bara 12. men det ska visst kunna blir 16 st..) lägg på en papprad plåt (och låt jäsa ca 30 min till, eller prova att strunta i det för en degigare bullmitt). Sedan penslar du dem med ägg och strör över mycket vallmofrö! Grädda i ca 10 min i 225 grader.
Vita kladdmuffins
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad och mjöl. Häll smeten i muffinsformar, fyll till ca 2/3. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min. Låt muffinsen stelna och svalna innan du försöker dig på att äta dem...
Äppelpaj
3-4 äpplen
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap
1/2 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Skölj äpplena, ta ur kärnhusen. Skär äpplena i grova klyftor, skalet får gärna vara kvar. Lägg äppelskivorna i en ugnssäker form.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ned övriga ingredienser i kastrullen.
5. Häll pajsmeten över äppelskivorna.
Grädda äppelpajen i ugnen i ca 25 minuter.