Palak Paneer
3 l standardmjölk
2,5 dl matyoghurt
saft från en citron
2 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.
Kommentarer
Trackback