frökex (LCHF)

Fantastiskt recept som min mamma gav mig. Mängderna är lite udda därför att originalreceptet ger fyra plåtar och det tycker jag blir lite mycket på en gång. Den här satsen ger en plåt. Smeten luktar inte gott och inte när den står i ugnen heller, men slutresultatet blir ändå tunna, spröda och goda kex.

  • 0,75 dl krossade linfrön
  • 0,9 dl hela linfrön
  • 0,25 dl (eller ca två matskedar) vita sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,25 tsk (ca 1 krm) salt
  • 2 dl kallt vatten

Blanda frön och salt och häll över vattnet. Rör om och låt stå för att svälla i fyra timmar. Häll sedan ut på ett bakplåtspapper i en plåt, bred ut så att det blir ett tunt, jämnt lager. Torka/grädda i ugnen i 70 grader, i åtta timmar. Öppna under den tiden ugnen då och då och släpp ut ånga, det bildas mycket. Låt gärna svalna på galler utan papper emellan för bästa möjliga luftning. Bryt sedan i bitar.

Fröblandningen kan varieras hur du vill, den viktigaste ingrediensen är de krossade linfröna eftersom det är de som binder samman kexen med den lite slemmiga konsistensen de får när de blötläggs. Som sagt, innan de blir klara verkar det inte som att de kan bli goda, men det blir de =)

Håll koll på kexen i ugnen, lämna inte över natten och riskera att de bränns! Alla ugnar beter sig lite olika, enligt originalreceptet ska de stå i åtta timmar men mina var klara efter två...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0