Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
½ msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 275°. Spraya vatten på brödlängderna för krispig yta och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
5 dl vatten
½ msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 275°. Spraya vatten på brödlängderna för krispig yta och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Maränger (med choklad eller så)
2 dl socker
3 äggvitor
Vispa över vattenbad i ca fem minuter, vispa därefter utanför plattan tills du kan vända bunken upp-och-ner utan att spilla.
Valfritt: Smält 50 g mörk choklad över vattenbad och rör ner när marängsmeten är färdigvispad, bara ett par varv så att chokladen inte blir alldeles utrörd.
Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 125 grader, ca 60 minuter.
3 äggvitor
Vispa över vattenbad i ca fem minuter, vispa därefter utanför plattan tills du kan vända bunken upp-och-ner utan att spilla.
Valfritt: Smält 50 g mörk choklad över vattenbad och rör ner när marängsmeten är färdigvispad, bara ett par varv så att chokladen inte blir alldeles utrörd.
Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 125 grader, ca 60 minuter.