Baguetter

25 g jäst
5 dl vatten
½ msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.

Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.

Sätt ugnen på 275°. Spraya vatten på brödlängderna för krispig yta och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Maränger (med choklad eller så)

2 dl socker
3 äggvitor

Vispa över vattenbad i ca fem minuter, vispa därefter utanför plattan tills du kan vända bunken upp-och-ner utan att spilla.

Valfritt: Smält 50 g mörk choklad över vattenbad och rör ner när marängsmeten är färdigvispad, bara ett par varv så att chokladen inte blir alldeles utrörd.

Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 125 grader, ca 60 minuter.

RSS 2.0