Flygande Jakob

3 filéer kyckling
2 st bananer
1,5 dl vispgrädde
1 pkt tomatkross som får koka ner i volym + chili
1 pkt bacon
jordnötter efter behag

Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp kycklingen i lagom stora bitar och bryn dem. När tomatsåsen kokat till lagom konsistens, häll i grädden och låt det koka en stund till. Tillsätt kycklingen och jordnötter och rör runt en stund, häll sedan hälften i en ugnssäker form. Skiva bananerna och lägg ett lager i formen, sedan resten av kycklingröran ovanpå.
 
Stek baconet krispigt medan kycklingen står i ugnen i ca 20 min, strö det sedan överst innan servering.

Kanelbullar med surdeg

Allt blir godare med surdeg. Funnet här.

5 dl mjölk
30 gram jäst för söta degar
50 gram vetesurdeg
2 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk kardemumma (mortlad eller malen efter tycke och smak)
1 nypa salt
1100 gram vetemjöl

Fyllning:
200 gram rumstempererat smör.
200 gram socker
Kanel

Penling:
1 vispat ägg
Rörsocker

Så här gjorde jag:
1. Lös jästen i mjölken (ej kylskåskall) och blanda i alla andra ingredienser.
2. Arbeta degen i assistenten 7-8 minuter.
3. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 * 40 centimeter.
4. Blanda fyllningen och bred på hela degen och strö över kanel. Vik degens långsidor i tre delar in mot mitten. Kavla försiktigt ut till ca 25 cm.
5. Skär degen i 1,5 cm breda remsor. Jag använder pizzaskäraren. Snurra ihop till en knut.
6. Jäs bullarna ca 2 timmar under bakduk.
7. Pensla bullarna med ägg och strö över lite rörsocker.
7. Värm ugnen till 220 grader. Sänk till 200 direkt när bullarna sätts in.
8. Grädda ca 15 minuter. Passa så att färgen blir lagom!

Naan

Ingredienser:

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

Tillagning:

  1. Smula ner jästen i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
  7. Värm en stekpanna eller sätt på ugnen på 250 grader.
  8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
  9. Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
  10. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
  11. Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.

Palak Paneer

Tacksamt funnet på Jävligt Gott.

Paneer:
 
3 l standardmjölk
2,5 dl matyoghurt
saft från en citron
 
 
2 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar

Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.

Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.

När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.


RSS 2.0