Naan
Ingredienser:
- 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 msk olja
- 2 tsk honung eller socker
- 1 ägg
- Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja
Tillagning:
- Smula ner jästen i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.
- Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
- Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
- Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
- Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
- Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
- Värm en stekpanna eller sätt på ugnen på 250 grader.
- Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
- Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
- Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
- Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.
Kommentarer
Trackback