Hallonsås
2 dl frysta hallon
0,5 dl vitt vin
2 msk råsocker
4 stjärnanis
1 liten bit kanel eller 1 tsk kanel
¼ vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
Koka ihop allting och låt det sjuda/koka svagt i 10 min. Tryck in det i huvudet.
0,5 dl vitt vin
2 msk råsocker
4 stjärnanis
1 liten bit kanel eller 1 tsk kanel
¼ vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
Koka ihop allting och låt det sjuda/koka svagt i 10 min. Tryck in det i huvudet.
Tikka Masala
Kycklingmarinad
2 dl yoghurt
1 msk citronsaft
4 g färsk ingefära
1 tsk malen kummin
3/4 tsk kanel
½-1 tsk cayenne
½-1 tsk svartpeppar
½ msk salt
1 msk smör
1 färsk chili
½-1 tsk malen kummin
½-1 tsk paprikapulver
1 burk tomatkross
1 tsk salt
2 dl grädde
10 g färsk koriander
1 vitlöksklyfta
Kycklingfilé
Grillspett
Blanda ihop marinaden, hacka kycklingen i lagom stora munsbitar och lägg i marinaden med lock över i minst en timme.
Grilla kycklingen på spett, ca 5 min per sida. Häll ut marinaden.
Smält smöret och bryn chilin och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt övriga kryddor och därefter tomatkross och grädde. Sjud på lagom värme tills såsen tjocknar, ca 20 min. Lägg i den grillade kycklingen, och sjud i ytterligare 10 min.
Funnet här.
2 dl yoghurt
1 msk citronsaft
4 g färsk ingefära
1 tsk malen kummin
3/4 tsk kanel
½-1 tsk cayenne
½-1 tsk svartpeppar
½ msk salt
1 msk smör
1 färsk chili
½-1 tsk malen kummin
½-1 tsk paprikapulver
1 burk tomatkross
1 tsk salt
2 dl grädde
10 g färsk koriander
1 vitlöksklyfta
Kycklingfilé
Grillspett
Blanda ihop marinaden, hacka kycklingen i lagom stora munsbitar och lägg i marinaden med lock över i minst en timme.
Grilla kycklingen på spett, ca 5 min per sida. Häll ut marinaden.
Smält smöret och bryn chilin och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt övriga kryddor och därefter tomatkross och grädde. Sjud på lagom värme tills såsen tjocknar, ca 20 min. Lägg i den grillade kycklingen, och sjud i ytterligare 10 min.
Funnet här.
Lakritsfudge
En fudge som är god, söt och har en smak av lakrits. Den smälter på tungan.
Tid: 1 ½-2 timmar
Svårighetsgrad: medel
Antal portioner: ca 20-40, beror på hur stora bitar man skär.
Laktosfri: nej
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk lakritssirap
Gör så här:
- Rör ihop grädde och strösocker i en vid kastrull och koka upp
- Rör då och då.
- Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C, använd termometer
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, vaniljsocker och lakritssirap.
- Rör kraftigt till smöret smält.
- Häll smeten i formen.
- Ställ kallt för att stelna.
- Ta upp fudgen på en skärbräda och skär i bitar
- Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.
Dah Makhani
Ingredients
1/3 cup urad (whole black lentil)
1/3 cup urad (whole black lentil)
1/2 tbsp chana dal (split bengal gram)
1/2 tbsp rajma (kidney beans)
1/2 onion
12 1/2 mm (1") piece of ginger (adrak)
2 pcs green chillies
1/2 tomato
1/8 cup fresh cream
1/8 cup curds (dahi)
1/4 tsp chilli powder
1/4 tsp turmeric powder (haldi)
1/2 tsp cumin seeds (jeera)
1 tbsp ghee
salt to taste
Method
- Soak the gram dal and rajma for 5 hours.
- Chop the green chillies, ginger, onion and tomato.
- Put the urad dal, gram dal and rajma in a vessel, add 2 teacups of water and cook in a pressure cooker.
- Mash very well with a big spoon and boil again for 20 mintures.
- Add the curds and cream to the cooked dal.
- Heat the ghee in a vessel and fry the onion, chillies, ginger and cumin seeds for 2 minutes.
- Add the tomato, turmeric powder and chilli powder. Fry again for 2 minutes.
- Add the dal and salt and cook for a few minutes.
Hamburgerbröd, 8 st
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön
Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
Lägg bullarna på bakplåtspapprad plåt, men lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna under bakduk.