Hallonsås

2 dl frysta hallon
0,5 dl vitt vin
2 msk råsocker
4 stjärnanis
1 liten bit kanel eller 1 tsk kanel
¼ vaniljstång eller en nypa vaniljpulver


Koka ihop allting och låt det sjuda/koka svagt i 10 min. Tryck in det i huvudet.

Tikka Masala

Kycklingmarinad

2 dl yoghurt
1 msk citronsaft
4 g färsk ingefära
1 tsk malen kummin
3/4 tsk kanel
½-1 tsk cayenne
½-1 tsk svartpeppar
½ msk salt


1 msk smör
1 färsk chili
½-1 tsk malen kummin
½-1 tsk paprikapulver
1 burk tomatkross
1 tsk salt
2 dl grädde
10 g färsk koriander
1 vitlöksklyfta

Kycklingfilé
Grillspett

Blanda ihop marinaden, hacka kycklingen i lagom stora munsbitar och lägg i marinaden med lock över i minst en timme.

Grilla kycklingen på spett, ca 5 min per sida. Häll ut marinaden.

Smält smöret och bryn chilin och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt övriga kryddor och därefter tomatkross och grädde. Sjud på lagom värme tills såsen tjocknar, ca 20 min. Lägg i den grillade kycklingen, och sjud i ytterligare 10 min.

Funnet här.

Lakritsfudge

En fudge som är god, söt och har en smak av lakrits. Den smälter på tungan.

Tid: 1 ½-2 timmar
Svårighetsgrad: medel
Antal portioner: ca 20-40, beror på hur stora bitar man skär.
Laktosfri: nej

Ingredienser:

 Gör så här:

  1. Rör ihop grädde och strösocker i en vid kastrull och koka upp
  2. Rör då och då.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C, använd termometer
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, vaniljsocker och lakritssirap.
  5. Rör kraftigt till smöret smält.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Ställ kallt för att stelna.
  8. Ta upp fudgen på en skärbräda och skär i bitar
  9. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

Dah Makhani

Ingredients

1/3 cup urad (whole black lentil)
1/2 tbsp chana dal (split bengal gram)
1/2 tbsp rajma (kidney beans)
1/2 onion
12 1/2 mm (1") piece of ginger (adrak)
2 pcs green chillies
1/2 tomato
1/8 cup fresh cream
1/8 cup curds (dahi)
1/4 tsp chilli powder
1/4 tsp turmeric powder (haldi)
1/2 tsp cumin seeds (jeera)
1 tbsp ghee
salt to taste

 

Method
  1. Soak the gram dal and rajma for 5 hours.
  2. Chop the green chillies, ginger, onion and tomato.
  3. Put the urad dal, gram dal and rajma in a vessel, add 2 teacups of water and cook in a pressure cooker.
  4. Mash very well with a big spoon and boil again for 20 mintures.
  5. Add the curds and cream to the cooked dal.
  6. Heat the ghee in a vessel and fry the onion, chillies, ginger and cumin seeds for 2 minutes.
  7. Add the tomato, turmeric powder and chilli powder. Fry again for 2 minutes.
  8. Add the dal and salt and cook for a few minutes.

Hamburgerbröd, 8 st

25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön
 


Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
Lägg bullarna på bakplåtspapprad plåt, men lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna under bakduk.

RSS 2.0