Scones
Klassikerreceptet från hemkunskapsboken.
½ dl mjöl
1 dl grahamsmjöl (eller vetemjöl här med)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk margarin
1 dl mjölk
Sätt ugnen på 250 grader.
Blandra mjöl, bakpulver och salt i en skål och mosa sedan ner margarinet.
Rör ner mjölken och arbeta snabbt ihop degen (Kleta helst ner händerna så in i helvete).
Platta ut degen till en rund kaka och så in i ugnen ca 8-10 minuter.
½ dl mjöl
1 dl grahamsmjöl (eller vetemjöl här med)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk margarin
1 dl mjölk
Sätt ugnen på 250 grader.
Blandra mjöl, bakpulver och salt i en skål och mosa sedan ner margarinet.
Rör ner mjölken och arbeta snabbt ihop degen (Kleta helst ner händerna så in i helvete).
Platta ut degen till en rund kaka och så in i ugnen ca 8-10 minuter.
Chokladsås
Från början taget från recepten.se, därefter omgjort lite grann.
- 25 g smör
- 1 dl mjölk
- ½ dl socker
- 1 msk honung
- 3/4 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
THE kladdkaka
Det finns triljarder kladdkakerecept. Hell, bara i min egen receptpärm har jag av någon anledning fem olika även efter att jag har sållat lite och trots att jag har hittat the one and only. Den måste bakas typ tio timmar innan du planerar att äta den eftersom den är flytande när den kommer ur ugnen, men den är ändå oslagbar.
4 ägg
2 dl socker
200 g margarin
200 g mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner del smälta, avsvalnade margarinet och den smälta chokladen.
Vänd ner mjölet.
Häll smeten i en ströbröad teflonform eller en form med löstagbar botten och grädda i 225 grader i 12-15 min.
Som sagt, den är flytande under det översta lagret när du tar ut den, men låt den inte stå längre i ugnen ändå för då smakar den som hård chokladsockerkaka sen...
4 ägg
2 dl socker
200 g margarin
200 g mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner del smälta, avsvalnade margarinet och den smälta chokladen.
Vänd ner mjölet.
Häll smeten i en ströbröad teflonform eller en form med löstagbar botten och grädda i 225 grader i 12-15 min.
Som sagt, den är flytande under det översta lagret när du tar ut den, men låt den inte stå längre i ugnen ändå för då smakar den som hård chokladsockerkaka sen...
ananaspaj
Det här receptet fick jag av min kära vän L. Tyckte själv inte att det här lät speciellt gott förrän jag smakade, men oh my god. Tasty!
Pajskal:
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör/margarin
Fyllning:
3 dl gräddfil
1 burk ananaskross
½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Grädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
Häll i fyllningen och grädda igen, samma temperatur i ca 30 min.
Tipselitips: Ät supervarm med vaniljglass.
Pajskal:
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör/margarin
Fyllning:
3 dl gräddfil
1 burk ananaskross
½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Grädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
Häll i fyllningen och grädda igen, samma temperatur i ca 30 min.
Tipselitips: Ät supervarm med vaniljglass.
sorbet
Det här är så jävla gott, om man bara orkar vänta på att det fryser ordentligt. Speciellt med björnbär.
1)
1 liter bär (mixade, inte hela)
2,5 dl vatten
2 dl socker
2)
4-5 äggvitor
2 dl socker
1)
Koka upp socker & vatten. Låt svalna. Blanda i bären. Låt kallna ordentligt.
2)
Vispa äggvitorna tills det är ett fast skum (som vanligt med äggvitor, du ska kunna vända skålen upp och ner utan att spilla). Blanda i sockret. Rör försiktigt ner den första blandningen och ställ in i frysen.
Behöver sen stå kvar i frysen LÄNGE, typ... en dag. Eller nåt.
1)
1 liter bär (mixade, inte hela)
2,5 dl vatten
2 dl socker
2)
4-5 äggvitor
2 dl socker
1)
Koka upp socker & vatten. Låt svalna. Blanda i bären. Låt kallna ordentligt.
2)
Vispa äggvitorna tills det är ett fast skum (som vanligt med äggvitor, du ska kunna vända skålen upp och ner utan att spilla). Blanda i sockret. Rör försiktigt ner den första blandningen och ställ in i frysen.
Behöver sen stå kvar i frysen LÄNGE, typ... en dag. Eller nåt.
glass
Har testat hemmagjord glass några gånger, men bara min kusins recept blir bra på riktigt. Here goes:
(2 pers)
1,5 dl grädde (VISPGRÄDDE, people!)
1 ägg
1,5 msk socker
2 dl frukt/bär + ytterligare 2 msk socker
Vispa ägg och socker poröst och vitt.
Vispa grädden.
Blanda allt.
Frys.
(2 pers)
1,5 dl grädde (VISPGRÄDDE, people!)
1 ägg
1,5 msk socker
2 dl frukt/bär + ytterligare 2 msk socker
Vispa ägg och socker poröst och vitt.
Vispa grädden.
Blanda allt.
Frys.
pesto
Börjar med en riktigt tasty pesto, anpassad för nötallergiker. Vitlöksvarning, som i det mesta av maten jag gillar.
½ kruka basilika, ca 3 dl blad
3 vitlöksklyftor (eller efter behag...)
1 dl/50 g solroskärnor (i originalreceptet valnötter, men det har jag aldrig provat)
1 dl riven parmesanost (funkar även bra med fetaost!)
3/4 dl olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Mixa tills det är en grön goja & smaka av. Är det för torrt, häll i olja, för flottigt, mer solrosfrön.
Originalkälla: gott&grönt
½ kruka basilika, ca 3 dl blad
3 vitlöksklyftor (eller efter behag...)
1 dl/50 g solroskärnor (i originalreceptet valnötter, men det har jag aldrig provat)
1 dl riven parmesanost (funkar även bra med fetaost!)
3/4 dl olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Mixa tills det är en grön goja & smaka av. Är det för torrt, häll i olja, för flottigt, mer solrosfrön.
Originalkälla: gott&grönt
bloggutväxt - en tredje bloggbröstvårta, if you will
Det är så jävla ofta jag står hemma hos någon annan och är sugen på att baka något, men så har jag inte receptet för att det ligger i min pärm hemma i köket. Så nu tänkte jag slänga upp skiten här. Eller, skiten och skiten, det är fina grejer ska ni veta.