Birkabullar
5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 ½ msk kallt smör
½ pkt jäst, 25 g
1½ dl mjölk
1 ägg
75 g mjukt smör
1 ägg till pensling
ca ½ dl vallmofrön
Blanda mjöl och socker. Smula ner smöret, det som är 1½ msk alltså. Det andra smöret kan du ställa fram så att det blir rumstempererat. Vispa ut jästen med kall mjölk, knäck i ett ägg och vispa med. Sätt igång matberedaren och häll i vätskan under tiden den kör. När det blivit en go deg stänger du av och låter den jäsa till dubbel storlek. När den jäst klar, lägg upp degen på ett bakbord, eller på din diskbänk :) och kavla ut den till den är ca 25 x 55 cm, inte så otroligt noga. bred smör på en tredjedel av degen, vik in den smörade kanten, bred smör på den invikta kanten och vik in den också, så degen är tredubbel. Kavla ut lite lätt åt sidorna så att degen blir lite längre. Skär i 16 bitar (fast jag fick bara 12. men det ska visst kunna blir 16 st..) lägg på en papprad plåt (och låt jäsa ca 30 min till, eller prova att strunta i det för en degigare bullmitt). Sedan penslar du dem med ägg och strör över mycket vallmofrö! Grädda i ca 10 min i 225 grader.
Kommentarer
Trackback