Tryffel med pepparkakssmak
Den här julen har jag kommit till insikt om hur jävla lätt det är att göra tryffel! Dessutom blir det billigare än det smakar om man väljer till exempel IKEA's egna choklad som kostar en femma hektot. Smälter man sakta och fint i vattenbad går det utmärkt.
Ingredienser för ca 20 st
Dekoration:
Häll grädden och lägg chokladen i bitar i en skål över vattenbad så att allt får smälta tillsammans. Låt det ta sin tid och rör om lite då och då tills alla chokladbitar är helt smälta. Häll i kryddorna och rör ut dem noggrant. Låt därefter stå i rumstemperatur någon timme och sedan i kylskåpet över natten. Dagen efter är massan lagom konsistens för att du ska kunna ta lagom stora klickar av massan med en sked och så snabbt som möjligt rulla dem till kulor innan de hinner värmas i dina händer och bli alltför mjuka igen, och lägg återigen in dem i kylen för att de ska bli kalla och hårda. Smält dekorationschokladen (återigen, varsamt över vattenbad) och rulla kulorna i den (ett bra sätt är att lägga en klick smält choklad direkt i handflatan och sedan rulla kulan i handen) och tippa sedan ner tryffeln i det pepparkakskryddade florsockret innan du tar upp den och låter den stelna på bakplåtspapper - gärna med några isblock under för att påskynda processen.
Kryddningen hittade jag på pga juletiden, men utöver grundreceptet på 300 g choklad per deciliter vispgrädde kan man hitta på i princip vad som helst. Tänk bara på att vit chokladtryffel blir mycket mjukare och mer svårhanterlig än vanlig choklad, så där krävs ännu mer tålamod...
Ingredienser för ca 20 st
- 300 g choklad (mörk eller ljus, för pepparkakskryddningen rekommenderas ljus)
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malda nejlikor
Dekoration:
- 100 g choklad
- ½ dl florsocker
- ½ tsk ingefära
- ½ tsk kanel
- ½ tsk malen nejlika
- ½ tsk kakao
Häll grädden och lägg chokladen i bitar i en skål över vattenbad så att allt får smälta tillsammans. Låt det ta sin tid och rör om lite då och då tills alla chokladbitar är helt smälta. Häll i kryddorna och rör ut dem noggrant. Låt därefter stå i rumstemperatur någon timme och sedan i kylskåpet över natten. Dagen efter är massan lagom konsistens för att du ska kunna ta lagom stora klickar av massan med en sked och så snabbt som möjligt rulla dem till kulor innan de hinner värmas i dina händer och bli alltför mjuka igen, och lägg återigen in dem i kylen för att de ska bli kalla och hårda. Smält dekorationschokladen (återigen, varsamt över vattenbad) och rulla kulorna i den (ett bra sätt är att lägga en klick smält choklad direkt i handflatan och sedan rulla kulan i handen) och tippa sedan ner tryffeln i det pepparkakskryddade florsockret innan du tar upp den och låter den stelna på bakplåtspapper - gärna med några isblock under för att påskynda processen.
Kryddningen hittade jag på pga juletiden, men utöver grundreceptet på 300 g choklad per deciliter vispgrädde kan man hitta på i princip vad som helst. Tänk bara på att vit chokladtryffel blir mycket mjukare och mer svårhanterlig än vanlig choklad, så där krävs ännu mer tålamod...
Kommentarer
Trackback